Initiatief van agriturismo Caravanserraglio
 
turn back to homepage
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
N.5 Anno III | januari 2008
 
 
       

Via Colli 10, Serrapetrona

Le Marche, Italië

tel/fax +39-0733-908284

info@terradarte.net

www.terradarte.net

 
Tentoonstellingen in Italië
Kunsthistorica Phaedra de Zeeuw selecteert hier twee tentoonstellingen in Italië. Moderne kunst van Avangarde kunstenaar Osvaldo Licini (1894-1958) uit Le Marche. En in het Renaissance paleis in Urbino is de zeldzame bibliotheek van Federico di Montefeltro teruggebracht. Tijdens de Smaak van Marche in het voorjaar staan een bezoek naar deze tentoonstellingen op het programma.
 
Osvaldo Licini, Amalassunta su fondo blu, 1949, prive collectie Venetië
   
       
 

Overzichtstentoonstelling Osvaldo Licini (1894-1958)

vanaf 26/4/2008

Licini komt oorspronkelijk uit Marche en is de belangrijkste exponent van de Italiaanse Moderne kunst uit Marche. Een fascinerende kunstenaar die de laatste dertig jaar van zijn leven versleet in Marche, na zijn leertijd in Bologna, Milaan, Florence en Parijs. In Parijs leert hij Modigliani kennen, maar ook Picasso en Cocteau, en bracht zijn avonden met hen door in caffè sul Boulevard du Montparnasse en caffè Dôme.

Maar vooral de latere kunstwerken uit Marche zijn prachtig en typerend voor Licini:de 'Rebellerende Engelen' en 'Amalassunta' vol mystiek en doorweekt van Italiaanse tradities en lokale symboliek.

De tentoonstelling toont zestig kunstwerken van Licini uit privecollecties en grote musea van over de hele wereld. Het kunstmuseum in Ascoli dat vanaf 26 april zijn deuren opent voor deze tentoonstelling, is gelegen in het voormalige Augustijner klooster in het hartje van deze prachtige stad.

Locatie: Ascoli Piceno (Marche), Galleria d'Arte
Contemporanea Osvaldo Licini.

 
Osvaldo Licini, Angelo ribelle
   
 

Documenten, foto's en vroege werken in de woning van Osvaldo Licini (1894-1958)

vanaf 24/4/2008

In het huis van Licini in Monte Vidon Corrado is een vervolgtentoonstelling met documenten, foto's en vroege werken. Het dorpje ligt op de top van een heuvel, met groene heuvels en mooie vergezichten. Wandelend langs zijn persoonlijke bezittingen, zoals meubels, schildersezel en verfspullen ontdekken we de persoon achter de kunstwerken, in zwartwit foto's, brieven en de schilderijen die hij maakte van het landschap en de mensen die hem omringden.

Locatie: Monte Vidon Corrado (Marche), Centro Studi "Osvaldo Licini"
Piazza Osvaldo Licini, 1

 
Piero della Francesca, portret van hertog Federico di Montefeltro, circa 1472, Uffizi Florence
 
       

De bibliotheek van Federico Da Montefeltro

15 maart - 27 juli 2008

350 jaar na de verplaatsing van de bibliotheek van de Hertog van Urbino naar de bibliotheek van het Vaticaan, keert voor de eerste en enige keer de bibliotheek van Federico di Montefeltro terug naar zijn oorspronkelijke domein in de zalen van het Renaissance paleis in Urbino.
De bezoeker kan de essentiële en spectaculaire eigenschappen van de collectie manuscripten ervaren, waarvan de consultatie normaalgesproken alleen gereserveerd is voor wetenschappers.

De geschriften weerspiegelen de interesse in de cultuur en de vernieuwende drive die typisch is voor de vijftiende eeuw in Italië. Zo’n collectie kan alleen geboren zijn in het centrum van de perfecte hoveling, de broeiplaats voor kunst en cultuur.

De tentoonstelling is een absolute waarheidsgetrouwe reconstructie van de oorspronkelijke bibliotheek, dat al sinds het ontstaan ervan wordt gezien als de meest prachtigste en grootste collectie vijftiende eeuwse manuscripten.

Locatie:

Urbino, Palazzo Ducale

 

Manuscript uit de collectie van Federico di Montefeltro, t/m 27 juli te zien in Urbino, Palazzo Ducale

   

Druiven (en wijn!) proeven bij lokale wijnboer
 
   

Excursie naar lokale wijnkantine
   

Ennio met gasten op bezoek bij lokale wijnproducent
   

Naar de markt met Ennio om de ingrediënten voor de kookles te kopen
   

Begeleid bezoek met Ennio naar Pecorino kaasmaker
   

Demonstratie van het maken van ricotta kaas
   

Ennio met gasten op bezoek bij lokale Pecorino kaasmaker
   

"Als iemand zou moeten beslissen welk Italiaans landschap het meest typerend is, dan zou de Marche gekozen moeten worden. Italië, met een enorme verscheidenheid aan landschappen, is als land op zich een afspiegeling van de wereld; de Marche is een afspiegeling van Italië".

G. Piovene - "Viaggio in Italia" (1957)

   
 
 
Nieuwsbrief
 
     
 
   
Het nieuwe jaar in met een afwisselend en nieuw cursusaanbod in Italië 2008
   
Wat maakt onze cursussen in Italie nou zo eigen? Wij zijn zelf de eigenaren van de accommodatie waar u cursussen kunt volgen, en de cursussen worden door onszelf gegeven. Phaedra de Zeeuw is afgestudeerd Kunstgeschiedenis en archeologie aan de UVA en specialiseert in Italiaanse Renaissance kunst. Chef Ennio Barbieri, van origine uit Milaan, geeft in zijn restaurant kooklessen en bezoekt lokale wijnproducenten en kaasmakers met de gasten. Daarom garanderen we naast professionaliteit en een uitgebreide kennis van de omgeving ook een nauwe betrokkenheid met onze cursisten. Tot ziens in Marche !
 
Gastheer Ennio Barbieri en gastvrouw Phaedra de Zeeuw tijdens de Smaak van Marche reis in Urbino
   

 
Langs lokale wijnboeren en kaasmakers
 

Intenso kookcursus - Data: 26 apr - 3 mei '08 ; 10-17 Mei '08

De Italiaanse keuken is niet te scheiden van de wijnen en de wijngaarden, markten en de middeleeuwse dorpen, het landschap en het klimaat, en Marche is de perfecte plaats om het echte

authentieke Italië te ervaren. De Intenso cursus is voor wie een passie heeft voor Italiaans koken in Italië. De kooklessen worden gehouden in het Engels door een echte Italiaanse chef, Ennio Barbieri. Elke dag een activiteit uit het aanbod van kookcursussen, bezoeken aan plaatselijke markten, lokale wijnboeren en pecorino kaasmakers. In combinatie met wijnproeverijen en levendige lezingen over de tradities van de Italiaanse keuken. Details

 
 
 
 
Kunstschatten en culinaire hoogstandjes
 

Smaak van Marche - Data: 24 Mei-31 mei '08 ; 13 - 20 Sept '08

Smaak van Marche vakantie is een combinatie van begeleide bezoeken en Italiaanse kooklessen van Ennio Barbieri in de lokalen van zijn restaurant waar hij sinds vijf jaar kookcursussen geeft voor kleine groepen. Met hem ruik je heerlijke verse kruiden uit de kruidentuin, geniet je wijnproeverijen bij lokale wijnboeren en bezoek je

pecorina kaasmakers. De excursies met kunsthistorica Phaedra de Zeeuw leiden naar kunststeden, monumenten, kerken, musea, naar prachtige frescocyclussen en inspirerende abdijen. Kunst en gastronomie gaan hand in hand bij het opsnuiven van de Italiaanse cultuur in de Smaak van Marche cursus. Details
 
 
Een tijdloze reis
 

Wandelvakantie Marche - Data: 7- 14 juni '08

Ken je het verhaal van de Sibille, het vrouwelijke orakel uit de Sibilijnse bergen? In dit natuurpark maak je wandelingen in een overweldigend natuurlandschap. Het gebied van Marche is een

   
oase van natuurparken en beschermde gebieden. Begeleid door Ennio Barbieri, in een tijdloze reis. Castelluccio di Norcia, het meer van Pilatus en de Gola dell'Infernaccio. Plekken van antieke legenden en magische rituelen. Dit natuurpark biedt indrukwekkende landschappen met bergtoppen die tot 2476 meter rijken. Details
 
 
Truffel kookcursus
 

Truffel kookvakantie - Data: 22-29 november '08

Een bijzondere truffelervaring in de periode van de Vino Novelle en de olijfolie extra vergine op een landgoed waar de Italiaanse familie Ciccioli sinds generaties truffels verzorgt. Samen met Chef Ennio Barbieri en Paolo Ciccioli een echte truffeljacht met de honden die dankzij hun goed ontwikkelde reukorganen de truffels weten te vinden onder de

grond. De kooklessen bestaan uit gerechten op basis van truffel, heerlijke antipasti, vleesgerechten en dit alles begeleid met smaakvolle wijnen uit de streek. De accommodatie is op het landgoed van Paolo Ciccioli in de heuvels bij Ascoli Piceno. Begeleide excursies naar een lokale kaasmaker (formaggio di fossa en andere pecorino's), bezoek naar wijnproducenten, naar de markt in de prachtige stad Ascoli Piceno, Fermo en Offida.
Details
 
 
 
Italiaanse fresco's bewonderen én maken. Excursies in Marche, Umbrië en Toscane
 
 

Fresco schildercursus - Data: 20 sept- 3 okt '08 ; 23 mei - 6 juni '09

Als je van Italiaanse kunst en geschiedenis houdt, als je op zoek bent naar een vakantie met schilderworkshops en bezoeken naar ateliers...dan is de Fresco schildercursus echt iets voor jou. Het is niet nodig om al ervaring te hebben in het schilderen.

   

Samen met Ennio Barbieri en de professionele begeleiding van Lisa Tomassini (Restaurator Schilderijen) en Elisa Gianfelici
(lerares aan de Accademia di Belle Arti in Macerata, Italië) maak je een echte muurfresco. Levendige lezingen en excursies met kunsthistorica Phaedra de Zeeuw naar oa Urbino, Ascoli Piceno, Perugia, Florence en Siena. Details

 
 
 
 

Exclusieve aanbieding Intenso kookcursus, Smaak van Marche, Wandelvakantie Marche en Fresco schildercursus :10% korting op reserveringen vóór 15 maart 2008.

Speciaal voor nieuwsbrieflezers: Wie de nieuwsbrief ontvangt krijgt nog een extra korting van 10%. Let op: deze aanbieding geldt voor boekingen gemaakt vóór 15 maart 2008. Vermeld bij de aanvraag dat je de nieuwsbrief ontvangt.

 

3 recepten van Ennio voor een Italiaans menu

 

Vellutata di porri

Preiencrème

Ingrediënten voor 4 personen
30gr boter
2 grote preien
200 ml verse room
200 ml groentebouillon
1 snee wit brood
olijfolie van goede kwaliteit, extra vergine
zwarte peper
Parmezaanse kaas

Bereiding


De preien in plakken snijden en ze 15 minuten zacht laten sudderen in boter op een laag vuur in een braadpan met een hoge rand.
Daarna de bouillon toevoegen en aan de kook brengen.
De bereiding met een staafmixer mixen en met zout op smaak brengen.

In de tussentijd het brood in blokjes snijden en toasten in een steelpan met een beetje olijfolie en zout.
De room bij de preien doen en aan de kook brengen, het mengsel klutsen zodat er een mooie, gladde substantie ontstaat.
Serveren in een warme kom, gegarneerd met de getoaste blokjes brood, Parmezaanse kaas, straaltje olijfolie en gemalen zwarte peper.

Carpaccio di filetto d'anatra con carciofi trifolati

Carpaccio van eendenfilet met artisjokken

Ingrediënten voor 4 personen
2 eendenfilets
8 artisjokken, zonder het harde, stekelige deel
2 citroenen
Grof zout naar smaak
mix van 5 soorten peper
olijfolie van goede kwaliteit, extra vergine
bieslook
peterselie
tijm

Bereiding

Het vet van de filets weghalen en vervolgens met zout bedekken en laten intrekken voor 1 nacht.
De dag erna het zout verwijderen, de filets in de peper rollen en omrollen in houdbaarheidsplastic. De filets in het plastic laten tot het moment van de maaltijd (voorbereiden in de ochtend bijvoorbeeld, voor de avondmaaltijd).

De artisjokken schoonmaken van de harde buitenste blaadjes en
het bovenste gedeelte van de blaadjes wegsnijden, daar waar de stekels zitten.
De artisjok een beetje openmaken en controleren of er geen stekels zijn aan de binnenkant.

De artisjokken in de tussentijd in een kom met water en citroensap van 1 citroen leggen zodat ze niet verkleuren.
Vervolgens de artisjokken in dunne partjes snijden, 1 artisjok heel laten.

Doe daarna 3 eetlepels olijfolie in een steelpan samen met een fijngehakt mengsel van twee teentjes knoflook en peterselie.
Vervolgens de artisjokken toevoegen en een beker water, en op een zacht vuur 1 uur lang laten sudderen totdat ze zacht zijn, indien nodig af en toe een beetje water toevoegen.
Aan het einde bestrooien met verse, fijngehakte peterselie en op smaak brengen met zout.

De filets in dunne plakken snijden en op een bord uitleggen, de plakjes zo neerleggen dat het van boven af gezien oogt als een roos, met in het midden van het bord de heel gelaten artisjok. Vervolgens de rest van de artisjokken op de buitenste rand van het bord neerleggen. Voor de garnering een mengsel bereiden van fijngehakte peterselie, een beetje tijm en een half teentje knoflook. Dit mengsel in een kommetje doen en bedekken met olijolie en omroeren. Dit mengsel over het vlees sprenkelen.

Varianten: voor de carpaccio kan voor deze bereiding verschillende soorten vlees of vis gebruikt worden, zoals rundvlees of verse zalm.
Altijd mals in ieder geval, en om het makkelijk in fijne plakken te snijden kun je het eerst een uur in de vriezer leggen, totdat het harder wordt, zonder het te bevriezen. Het snijden met een scherp mes.

Mousse Di Marroni
Kastanje mousse

Ingrediënten voor 4 personen
30 gr suiker
10 gr poedersuiker
50 gr mascarpone
2 eieren
250 dl verse slagroom
100 gr geglaceerde kastanjes (marron)
200 gr verse, gekookte kastanjes (marron)
200 ml verse melk
1 zakje vanille

Bereiding


De schil van de verse kastanjes met een mesje van een sneetje voorzien en in gesuikerd water voor een half uur koken. Pel de kastanjes als ze nog warm zijn, verwijder de harde schil en het dunne schilletje aan de binnenkant.
Bedek de kastanjes met warme melk, doe de vanille erbij en laat dit nog eens 40 minuten zachtjes koken totdat ze goed zacht zijn geworden. Vervolgens in een zeef uit laten lekken.
De eigelen met het suiker kloppen en daarna de mascarpone toevoegen en omroeren. In een andere kom de eiwitten met het poedersuiker mixen tot er een luchtige stevige substantie ontstaat.

Vervolgens de gekookte en daarna gepureerde kastanjes bij het mascarpone mengsel doen, en daarna de helft van de in stukjes gesneden geglaceerde kastanjes en de opgeklopte eiwitten er doorheen roeren.

De bereiding in kommetjes of in grote wijnglazen verdelen en in de vriezer plaatsen voor 2 uur.
Ondertussen de verse slagroom met 2 eetlepels poedersuiker opkloppen.
De bereiding garneren met de slagroom en de andere helft van de geglaceerde kastanjes, en versieren met een droog koekje zoals een wafeltje of lange vinger.

 
             
 
Uitslag fotopremie seizoen 2007
   

Wij hebben altijd nieuwe foto's nodig voor onze websites. Aangezien veel van onze gasten graag fotograferen hebben we een uitwisseling bedacht. Een fotopremie. Het is geen echte fotowedstrijd, maar een aanmoediging in de vorm van een tegoedbon, gereserveerd voor onze gasten. Gasten kunnen hun foto's van hun vakantie bij ons toesturen via email, daarmee geven ze ons de authorisatie ze te mogen gebruiken voor onze website, en dingen ze mee naar de premie die bestaat uit een tegoedbon voor een verblijf of cursus bij ons. Wij zijn zelf de jury, om het simpel te houden.

 
Avondmaaltijd in het restaurant van Caravanserraglio, foto Luc Craen uit België
 

Het is voor het eerst dit jaar dat we een winnaar mochten aanwijzen voor de fotowedstrijd. We hebben gekozen om niet slechts één foto te prijzen, maar drie. Hier de winnende foto's van het seizoen 2007. De winnaars krijgen een tegoedbon van 100,00 euro voor een verblijf of cursus. Auguri!

 
 
Kookles tijdens de Intenso cursus, foto R. H. uit NL
 
Excursie in urbino, foto Hans de Jong uit NL
 
 
             

Terra D'Arte initiatief van agriturismo Caravanserraglio

Via Colli 10, Serrapetrona

Le Marche, Italië

tel/fax +39-0733-908284

www.terradarte.net

Voor informatie en reserveringen: info@terradarte.net

 

 

Informatie over de privacy:
Deze nieuwsbrief versturen wij naar gasten die hebben aangegeven dat zij de nieuwsbrief willen ontvangen, en naar mensen die de nieuwsbrief hebben aangevraagd via onze website. De nieuwsbrief komt twee keer per jaar uit. Wij geven je email-adres niet aan derden. Mocht je deze nieuwsbrief ontvangen zonder dat je het wilt laat het ons dan alsjeblieft weten en we zullen je gelijk van onze mailinglijst schappen. Als je geen nieuwsbrieven meer van Terra D'Arte wilt ontvangen klik hier

Als je aan onze mailinglist toegevoegd wilt worden klik hier