Initiatief van agriturismo Caravanserraglio
 
turn back to homepage
 
 

 
N.4 Anno II | voorjaar 2007
   

       
 

Via Colli 10, Serrapetrona

Le Marche, Italië

tel/fax +39-0733-908284

info@terradarte.net

www.terradarte.net

 
Tentoonstellingen in Italië
Tips voor wie dit voorjaar naar Italië gaat. Maniëristische kunst in het hartje van Marche en zelfportretten in Venetië:
 
 
Kasteel Pallotta in Caldarola, waar vanaf 5 april de tentoonstelling te zien is 'Simone de Magistris, de visionaire schilder tussen Lotto en El Greco.'

Wat gebeurde er na Michelangelo in Marche? Ontmoet Simone de Magistris, de visionaire schilder tussen Lotto en El Greco.

5/4/2007 - 30/9/2007

In het pittoresque stadje Caldarola gelegen in het hartje van Marche gaat na jaren restauratie het suggestieve kasteel van Palotta open. Een kasteel uit een sprookje met ophaalbrug en imposante fresco's van de schildersfamilie De Magistris. Vittorio Sgarbi, de kunsthistoricus zonder blad voor zijn mond, organiseert de tentoonstelling over Simone de Magistris (1538-1613), de El Greco van Italie volgens Sgarbi. Samen met kunstwerken van Tintoretto, leermeester Lorenzo Lotto, Zucchari en El Greco worden tachtig werken van deze 'moderne' schilder getoond. Zijn experimentele vrije schildersstijl is een zoektocht naar de ultieme vibratie van kleuren: met hoekige kleurvlakken en kleureffecten die ontstaan door verschillende kleuren direct naast elkaar te schilderen en te overlappen, bijna een impressionistische techniek ante litteram! Kleuren, zoals koud geel, schel roze en bleek blauw, vormen een chromatisch geheel dat, meent Sgarbi, niets anders dan een gemoedstoestand projecteerd.

Locatie: Caldarola, Palazzo dei Cardinali Pallotta. (vijf minuten vanaf Caravanserraglio).

Simone De Magistris, lijdensweg van Christus, San Ginesio, collegiata.
 

Het zelfportret, meesterwerken uit het Uffizi

26/1/2007 - 6/5/2007

Een bijzonder fascinerende groep zelfportretten van kunstenaars uit de 15de eeuw tot nu. Rafael, Frans van Mieris, Rembrandt, Sassoferrato, Chagall, Carlo Carrà, een verzameling begonnen door Leopoldo di Medici in de zestiende eeuw, en dat vijf eeuwen lang aangevuld is met zelfportretten vaak in opdracht van de Medici familie. De tentoonstelling van deze collectie -normaal gesproken niet te bezichtigen door publiek- is een aanleiding om na te denken over de ontwikkeling van het zelfbeeld van de kunstenaar door de eeuwen heen.

 

Locatie:

Venetië, Istituto di Scienze lettere ed arti- Palazzo Franchetti

Rafael Sanzio, zelfportret, t/m 6 mei te zien in Venetië, Palazzo Franchetti.
Meer tentoonstellingen in Italie
             
 
 
         
   
         
   
Bekijk de compleet vernieuwde website van Caravanserraglio!
         
 
Nieuwsbrief
 
     
Smaak van Marche - combinatie van Italiaanse keuken èn kunst
 
   
Excursies met Phaedra naar de kunststeden Urbino, Macerata, Camerino, San Severino, Tolentino, Serrapetrona, abdij van Fiastra
 
Smaak van Marche combineert Italiaanse kooklessen met kunstexcursies in Marche, voor als je een passie voor de Italiaanse keuken èn kunst in Italië hebt. Elke dag een excursie (Urbino, Macerata, Camerino, San Severino, Tolentino, Serrapetrona, abdij van Fiastra), een kookcursus, aromatische kruiden plukken, bezoek aan lokale markt, of wijnproeverijen.

De kooklessen in het restaurant van Caravanserraglio worden gehouden in het Engels, door je Italiaanse chef en gastheer Ennio. Alle vervoer in Italië inbegrepen in het programma is met onze nieuwe airconditioned achtpersoons bus. Bekijk het weekprogramma.

Smaak van Marche prijs € 940,00 per week. De prijs is inclusief 1 week accommodatie met ontbijt op Caravanserraglio in Marche, 4 hele dag excursies met lunch, 2 kookcursussen, 7 avondmaaltijden met wijn op Caravanserraglio.

Kookcursussen op Caravanserraglio in Marche
 
Onze Kookcursussen: Dolce of Intenso

De Intenso cursus is voor wie een echte passie heeft voor Italiaans koken in Italië. Elke dag een kookcursus, bezoek naar plaatselijke markten om de ingredienten te kopen, of aromatische kruiden en groenten plukken uit de moestuin. Tijdens de Dolce kookcursus heb je genoeg tijd om naast de gezamelijke activiteiten, individueel van je vakantie te genieten.

Voor beide kookcursussen geldt: Kooklessen met heerlijke regionale recepten in het restaurant van Agriturismo Caravanserraglio. De lessen worden gehouden in het Engels, door je Italiaanse chef en gastheer Ennio. Het vervoer tijdens de excursies in een nieuwe 8-persoons bus is inbegrepen. Accommodatie op het mooie landgoed van Caravanserraglio met zwembad, in zelfstandige, comfortabele appartementen met keuken. Bekijk het weekprogramma

 
 
 

Intenso cursus prijs € 940,00 per week. De cursus is inclusief 1 week accommodatie met ontbijt op Caravanserraglio, 8 kookcursussen, 4 excursies inclusief lunch, 7 avondmaaltijden en 2 lunches in restaurant Caravanserraglio.

Dolce cursus prijs vanaf € 460,00 per week. De cursus is inclusief 1 week accommodatie op Caravanserraglio, 2 kookcursussen, 1 excursie inclusief lunch, 2 avondmaaltijden en 1 brunch in restaurant Caravanserraglio.

 
 
 

Ons Cursusaanbod

najaar 2007 en lente/najaar 2008

 
15-22 Sept '07
  Smaak van Marche
 
26 apr -3 mei '08
  Kookvakantie - Intenso cursus 
 
10-17 Mei '08
  Kookvakantie - Intenso cursus 
 
24 Mei-31 mei '08
  Kookvakantie - Dolce cursus 
13-20 Sept '08
  Smaak van Marche
 
Voor de cursussen in 2008 geldt: boekingen vòòr 31 december 5% korting !
 

Italiaans koken met Ennio

 
Risotto con i funghi
     
 

Ingrediënten voor 6 personen
Bereidingsduur circa 1 uur
400 gr risottorijst ‘vialone nano’
200 gr verse funghi, of 50 gr. gedroogte funghi, een uur laten weken voor gebruik.
60 gr boter
peterselie
1 teentje knoflook, 1 ui
Zout en peper
Groente bouillon (1 wortel, 1 stuk selderie, 1 ui, 1 aardappel, 1 lepeltje zout).

 
     

Bereiding


De kwaliteit van de bouillon heeft veel invloed op het uiteindelijke resultaat van de risotto, persoonlijk heb ik de voorkeur om een lichte groentebouillon te gebruiken voor een risotto met een delicate smaak zoals voor een risotto met funghi, met truffel of asperges; een vleesbouillon daarintegen voor een risotto met een meer uitgesproken smaak, zoals een risotto met saucijs en doperwtjes of voor een risotto met lever.
Bereiding van de bouillon:
Schil en was een wortel, een ui, een stuk selerie met de blaadjes eraan, een aardappel, en zet het op het vuur in een pan met circa anderhalf liter water en een lepel zout, laten koken voor 40 minuten.
Voor de funghi: Maak de funghi goed schoon, de aarde er afschapend (laat in het geval van gedroogte funghi deze weken in warm water voor circa een uur), snijd ze in reepjes en braad ze voor circa 20 minuten in 20 gr boter en een straaltje olie extra vergine, samen met een op het moment fijn gedrukt teentje knoflook. Op het einde, als de funghi gebraden zijn, zout en peper en de fijngehakte peterselie toevoegen. Voor de risotto: De ui fijn snijden, en in een steelpan doen met 40 gr boter, laten braden op een laag vuur, de rijst erbij doen, het vuur hoger zetten, blussen met een glas witte wijn, de wijn laten opnemen en daarna een pollepel kokend hete bouillon toevoegen keer op keer, naarmate de rijst het vocht absorbeert (een pollepel is gelijk aan circa 100 ml bouillon per keer).Op deze manier de rijst gaar laten koken, reken op circa 30 minuten vanaf het moment dat jullie de bouillon beginnen toe te voegen. Vijf minuten alvorens de pan van het vuur te halen, de risotto op smaak brengen met zout, de apart bereidde funghi toevoegen, een handje fijngehakte peterselie, 4 eetlepels parmezaanse kaas, het geheel doorroeren en de pan bedekken met een deksel, laten rusten voor 2 minuten en warm serveren. Voor een smaakvolle variant aan het einde van het koken een zakje saffraan toevoegen, het geeft het gerecht een aangename gele kleur en een smaakvol aroma.

 
   
           

Informatie over de privacy:
Deze nieuwsbrief ontvang je omdat je dit hebt aangevraagd via onze website. De nieuwsbrief komt twee keer per jaar uit. Wij geven je email-adres niet aan derden. Mocht je deze nieuwsbrief ontvangen zonder dat je het wilt laat het ons dan alsjeblieft weten en we zullen je gelijk van onze mailinglijst schappen. Als je geen nieuwsbrieven meer van Terra D'Arte wilt ontvangen klik hier

Als je aan onze mailinglist toegevoegd wilt worden klik hier

 
 

Voor informatie en reserveringen: info@terradarte.net

 

Terra D'Arte initiatief van agriturismo Caravanserraglio

Via Colli 10, Serrapetrona

Le Marche, Italië

tel/fax +39-0733-908284

www.terradarte.net